> Σπιτική Μαρμελάδα Δαμάσκηνο χωρίς ζάχαρη (βίντεο)

Σπιτική Μαρμελάδα Δαμάσκηνο χωρίς ζάχαρη (βίντεο)

Η μαρμελάδα δαμάσκηνο είναι μια από τις αγαπημένες μας μαρμελάδες. Την μαρμελάδα την φτιάξαμε με ζάχαρη καρύδας και την αρωματίσαμε με φύλλα φρέσκιας αρμπαρόριζας.

Αρωματίζουμε την μαρμελάδα
Το άρωμα της φρέσκιας αρμπαρόριζας μας αρέσει πολύ στα γλυκά και στις μαρμελάδες μας και βάζουμε αρκετά φύλλα στις συνταγές μας. Μπορούμε να βάλουμε όσα φρέσκα φύλλα αρμπαρόριζας θέλουμε στην μαρμελάδα. Ακόμη, μπορούμε να αντικαταστήσουμε την αρμπαρόριζα με οποιοδήποτε άλλα φρέσκα φύλλα αρωματικού φυτού θέλουμε όπως λεβάντα, μέντα ή και ακόμα να βάλουμε φρέσκους λοβούς βανίλιας. Οι επιλογές που μας δίνει η φύση είναι απεριόριστες και μπορούμε να απολαύσουμε το άρωμα, την γεύση και τις ευεργετικές τους ιδιότητες.

Δαμάσκηνα και Οφέλη για την υγεία
Τα δαμάσκηνα είναι τα ιδανικά φρούτα για την καλή υγεία του πεπτικού συστήματος και για την καλή κυκλοφορία του εντέρου. Προστατεύουν την καρδιά, βοηθούν στην μείωση της χοληστερόλης, δυναμώνουν τα οστά και μας δίνουν ενέργεια. Τα δαμάσκηνα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής μας βοηθάνε να χάσουμε κιλά και πόντους από την μέση. Τα δαμάσκηνα είναι πλούσια σε βιταμίνη C η οποία βοηθάει στην γρήγορη επούλωση, στο χτίσιμο μυών, στον σχηματισμό των αιμοφόρων αγγείων και στην καλή υγεία των ματιών. Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής και στην προστασία των κυττάρων μας από βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες. Είναι ιδιαίτερα υψηλά σε αντιοξειδωτικά πολυφαινόλης, τα οποία έχουν θετικές επιπτώσεις στην υγεία των οστών και μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και διαβήτη. Οι ανθοκυανίνες, ένας συγκεκριμένος τύπος πολυφαινόλης, φαίνεται να είναι τα πιο δραστικά αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στα δαμάσκηνα. Έχουν ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία μας και βοηθούν στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και καρκίνου.
Σπιτική Μαρμελάδα Δαμάσκηνο χωρίς ζάχαρη
Σπιτική Μαρμελάδα Δαμάσκηνο χωρίς ζάχαρη - katerinaandglyka.com


Σπιτική Μαρμελάδα Δαμάσκηνο χωρίς ζάχαρη

Τα Υλικά της συνταγής μας

1 κιλό ώριμα δαμάσκηνα (χωρίς κουκούτσι)
500 γραμμ. ζάχαρη καρύδας
Φρέσκα Φύλλα αρμπαρόριζας
Χυμό από 1/2 λεμόνι

Εκτέλεση Συνταγής

Πλένουμε τα δαμάσκηνα και αφαιρούμε το κουκούτσι τους.
Προσθέτουμε τα δαμάσκηνα στον επεξεργαστή τροφίμων και τα πολτοποιούμε.
Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε τον πολτό από τα δαμάσκηνα, τη ζάχαρη καρύδας και τα φύλλα αρμπαρόριζας.
Βράζουμε την μαρμελάδα σε μέτρια θερμοκρασία.
Κατά διαστήματα ανακατεύουμε την μαρμελάδα με μια ξύλινη κουτάλα.
Μόλις σχηματιστεί αφρός στην επιφάνεια της μαρμελάδας τον αφαιρούμε με μια κουτάλα. Βράζουμε την μαρμελάδα μέχρι να έχει μια ελαφρώς ρευστή υφή. 
Όταν η μαρμελάδα μας δέσει, κλείνουμε την εστία και αφαιρούμε τα φύλλα αρμπαρόριζας. Προσθέτουμε τον φυσικό χυμό λεμόνι και ανακατεύουμε.


Πως καταλαβαίνουμε ότι η μαρμελάδα έχει δέσει
Για να καταλάβουμε ότι η μαρμελάδα έχει δέσει, πριν φτιάξουμε την μαρμελάδα βάζουμε ένα πιάτο στο ψυγείο για λίγη ώρα για να είναι κρύο. Την ώρα που θέλουμε να δοκιμάσουμε αν η μαρμελάδα μας έχει δέσει, βγάζουμε το πιάτο από το ψυγείο και με μια κουτάλα παίρνουμε λίγη ποσότητα από την ζεστή μαρμελάδα και την απλώνουμε στο πιάτο. Με ένα κουτάλι χωρίζουμε την μαρμελάδα στη μέση. Αν η μαρμελάδα έχει παχύρευστη υφή και διαχωρίζεται τότε έχει δέσει και είναι έτοιμη να την αποθηκεύσουμε στα βάζα μας.

Αποθήκευση - Συντήρηση μαρμελάδας
Με μια κουτάλα μεταφέρουμε την μαρμελάδα από την κατσαρόλα σε αποστειρωμένα γυάλινα βάζα, κλείνουμε τα βάζα και τα αναποδογυρίζουμε. Αφήνουμε τα βάζα για λίγη ώρα μέχρι να κρυώσουν και στη συνέχεια τα επαναφέρουμε στην αρχική τους θέση.
Τοποθετούμε την μαρμελάδα σε σκοτεινό και δροσερό μέρος.
Όταν ανοίξουμε το βάζο της μαρμελάδας για να την καταναλώσουμε την συντηρούμε στο ψυγείο.



Το Βίντεο της Συνταγής μας
Σπιτική Μαρμελάδα Δαμάσκηνο χωρίς ζάχαρη

Μη ξεχάσετε να γραφτείτε ΔΩΡΕΑΝ στο Κανάλι μας στο Youtube εδώ.
Κάντε κλικ στο Εγγραφή/Subscribe , ενεργοποιήστε με ένα κλικ το καμπανάκι των ενημερώσεων για να ενημερώνεστε για τα νέα μας βίντεο.
Like και Κοινοποίηση αν σας άρεσε η συνταγή μας.
Σας Ευχαριστούμε για τη στήριξη σας!

Post a Comment

0 Comments