> Αφράτη Φανουρόπιτα χωρίς ζάχαρη (βίντεο)

Αφράτη Φανουρόπιτα χωρίς ζάχαρη (βίντεο)

Η φανουρόπιτα είναι ένα νηστίσιμο κέικ που προσφέρετε στους πιστούς ως ευλογία κάθε χρόνο στις 27 Αυγούστου στη γιορτή του Αγίου Φανουρίου. Είναι ένα πολύ αφράτο κέικ με βάση το λάδι και το σύνολο των υλικών πρέπει να είναι είτε 7 είτε 9. Την φανουρόπιτα μπορούμε να την φτιάχνουμε όλο το χρόνο και όχι μόνο την ημέρα του Αγίου Φανουρίου.
Σ'αυτή την εκδοχή της φανουρόπιτας χρησιμοποιήσαμε αλεύρι ντίνκελ ολικής αλέσεως και αντικαταστήσαμε τη ζάχαρη με καστανή ερυθριτόλη. Μοιραζόμαστε μαζί σας την συνταγή μας για την πιο αφράτη και καρυδάτη Φανουρόπιτα ολικής αλέσεως χωρίς ζάχαρη.
Φανουρόπιτα χωρίς ζάχαρη
Φανουρόπιτα χωρίς ζάχαρη - katerinaandglyka.com


Φανουρόπιτα χωρίς ζάχαρη

Τα Υλικά της συνταγής μας


1 κούπα λάδι καρύδας
1 κούπα καστανή ερυθριτόλη
1 κούπα φυσικός χυμός πορτοκάλι
1 κούπα καρύδια χοντροκομμένα
1 κουταλάκι κανέλα σε σκόνη
1/4 κουταλάκι γαρίφαλο σε σκόνη
ξύσμα από 1/2 πορτοκάλι
1 και 1/2 κούπα αλεύρι ντίνκελ ολικής αλέσεως
3 κουταλάκια διογκωτική σκόνη (μπέϊκιν πάουντερ)


Γαρνίρισμα
1/4 της κούπας καρύδια χοντροκομμένα


Εκτέλεση Συνταγής

Σε ένα σκεύος προσθέτουμε την καστανή ερυθριτόλη, την κανέλα, το γαρίφαλλο και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα. Προσθέτουμε το λάδι καρύδας, τον χυμό πορτοκάλι και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ερυθριτόλη. Κοσκινίζουμε το αλεύρι ντίνκελ, με το μπέικιν πάουντερ και μαζί με τα καρύδια τα προσθέτουμε σταδιακά στο μείγμα. Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.
Λαδώνουμε την επιφάνεια και τα τοιχώματα ενός ταψιού 20cm x 15cm και προσθέτουμε το μείγμα.
Στην επιφάνεια της φανουρόπιτας προσθέτουμε χοντροκομμένα καρύδια.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C βαθμούς, για 50 λεπτά περίπου.

Μετά από 50 λεπτά ελέγχουμε την φανουρόπιτα αν ψήθηκε με μια οδοντογλυφίδα. Πιέζουμε την οδοντογλυφίδα στο κέντρο της φανουρόπιτας και την αφαιρούμε. Αν η οδοντογλυφίδα είναι καθαρή τότε η φανουρόπιτα μας έχει ψηθεί και μπορούμε να την βγάλουμε από τον φούρνο.

Βγάζουμε την φανουρόπιτα από τον φούρνο και την αφήνουμε για λίγα λεπτά να έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Κόβουμε την φανουρόπιτα σε τετράγωνα κομμάτια, την βάζουμε σε μια πιατέλα και το απόγευμα παραμονής της γιορτής του Αγίου Φανουρίου την πηγαίνουμε στην λειτουργία της εκκλησίας για να την ευλογήσει ο ιερέας.
Μετά το τέλος της λειτουργίας μοιράζουμε την φανουρόπιτα στους παρευρισκόμενους στην εκκλησία, σε φίλους μας και κρατάμε λίγα κομμάτια για τα μέλη της οικογένειας μας.


Η Ευχή της Φανουρόπιτας
Κύριε Ιησού Χριστέ, ο Ουράνιος Άρτος, ο της βρώσεως της μενούσης εις τον αιώνα πλουσιοπάροχος χορηγός, ο δοτήρ των αγαθών, ο δέ Ηλιού τροφήν αγεώργητον πηγάσας, η ελπίς των απηλπισμένων, η βοήθεια των αβοηθήτων και σωτηρία των ψυχών ημών.
Ευλόγησον τα δώρα ταύτα και τους ταύτα σοι προσκομίσαντας, εις δόξαν σήν και τιμήν του αγίου ενδόξου μεγαλομάρτυρος Φανουρίου.
Παράσχου δέ, αγαθέ, τοις ευπρεπίσασι τους πλακούντας τούτους, πάντα τά εγκόσμια καί υπερκόσμια αγαθά σου.
Εύφρανον αυτούς εν χαρά μετά του προσώπου σου, δείξον αυτοίς οδούς προς σωτηρίαν. Τα αιτήματα τών καρδιών αυτών καί πάσαν τήν βουλήν αυτών ταχέως πλήρωσον, οδηγών αυτούς προς εργασίαν τών εντολών σου, ίνα διά παντός εν ευφροσύνη καί αγαλλιάσει υμνώσι καί δοξάσωσι το πάντιμον καί μεγαλοπρεπές όνομά σου, πρεσβείαις της υπερευλογημένης Θεοτόκου, του αγίου ένδοξου νεομάρτυρος Φανουρίου, του Θαυματουργού, καί πάντων σου τών αγίων. Αμήν.

Με την ευλογία του Αγίου Φανουρίου Καλή Φώτιση και Καλές Φανερώσεις!



Το Βίντεο της Συνταγής μας
 Φανουρόπιτα χωρίς ζάχαρη

Μη ξεχάσετε να γραφτείτε ΔΩΡΕΑΝ στο Κανάλι μας στο Youtube εδώ.
Κάντε κλικ στο Εγγραφή/Subscribe , ενεργοποιήστε με ένα κλικ το καμπανάκι των ενημερώσεων για να ενημερώνεστε για τα νέα μας βίντεο.
Like και Κοινοποίηση αν σας άρεσε η συνταγή μας.
Σας Ευχαριστούμε για τη στήριξη σας!


Post a Comment

0 Comments